Kerfslagproef

Impactbelasting bij verschillende temperaturen

Materials Testing Veendam heeft meer dan 20 jaar ervaring in het uitvoeren van destructieve beproevingen en inspecties, zowel nationaal als internationaal. Binnen ons metaalkundig laboratorium houden wij ons bezig met destructieve beproevingen ten behoeve van lasmethodekwalificaties (LMK) en lasserkwalificaties (LK). Tevens voeren wij destructieve beproevingen uit op basismaterialen ter controle van de mechanische eigenschappen. Deze beproevingen worden uitgevoerd conform de geldende EN ISO-normen en/of Amerikaanse normen zoals ASTM, AWS en ASME IX.

Vraag een kerfslagproef aan

Wat is een kerfslagproef?

De kerfslagproef is een destructieve methode die de taaiheid van een materiaal, het vermogen om energie te absorberen en de weerstand tegen brosse breuk meet. Deze gestandaardiseerde testmethode wordt uitgevoerd met behulp van een pendel of valkamer. Vaak wordt de kerfslagproef uitgevoerd bij verlaagde temperatuur, wel tot -196ºC. Aan de hand van de kerfslagproef wordt de kerfslagwaarde bepaald.

Waartoe dient de kerfslagproef?

De kerfslagproef dient om de taaiheid van materialen onder impactbelasting bij verschillende temperaturen te testen. Ook de trekproef geeft een indicatie over de vormbaarheid (ductiliteit) door rek, maar deze test wordt uitgevoerd bij kamertemperatuur. In de praktijk staan metalen niet uitsluitend bloot aan belasting bij kamertemperatuur. Dit geldt bijvoorbeeld voor schokdempers en hun ophangingen. Deze moeten bestand zijn tegen plotselinge belastingen, zowel in de zomer bij hoge temperaturen als in de winter bij extreem koele temperaturen. De ideale randvoorwaarden van de trekproef doen geen recht aan deze realiteit. Componenten die goede condities vertonen in de trektest kunnen anders reageren bij andere temperaturen. Om deze reden wordt de zogenaamde impact-test of kerfslagproef gebruikt om de taaiheid van een materiaal onder een schokbelasting op lagere temperatuur te testen.

Waarom Materials Testing Veendam inzetten voor de kerfslagproef?

  • Jong, flexibel en onafhankelijk materiaaltestbedrijf met meer dan 20 jaar ervaring
  • Expertise in gestandaardiseerde mechanische beproevingen en corrosiebeproevingen, waaronder ook de kerfslagproef.
  • Expertise in on-site inspecties zowel in het binnen- als buitenland.
  • Expertise in materiaalkeuze en schadeonderzoek.
  • Lage overhead en dus concurrerende prijzen.
Kerfslagproef
Kerfslagproef

ASME en ISO kerfslagproeven

Onze kerfslaghamer is van het merk Instron met als type 450MPX. Dit houdt in dat de kerfslaghamer een maximale energie heeft van 450 Joule. Met deze kerfslaghamer kunnen kerfslagstaven beproefd worden volgens ASME en ISO. Wij kwalificeren volgens ISO 9016, ISO 148-1 ASTM A370, ASTM E23, ASME IX (QW 171).

Betrouwbare, gekwalificeerde testing partner

Wij zijn een onpartijdig en onafhankelijk metaalkundig testlaboratorium voor destructieve beproevingen met als doel het kwalificeren van lassers en lasmethoden, het opwaarderen van materialen en het vaststellen van mechanische eigenschappen. Onze opdrachtgevers zijn ontwikkelaars, ondernemers en schade-experts die binnen o.a. de scheepvaart, off-shore, apparatenbouw, constructiebouw en leidingbouw. Onze testruimten en getrainde experts beschikken over de juiste expertise, apparatuur en kwalificaties die nodig zijn continu- en eenmalige testen uit te voeren. Wilt u meer weten over toepassingen, kosten, methodieken of de materialen die wij testen, neem vandaag nog contact met ons op of vraag direct een test aan.

Contact opnemen Test aanvragen

Materials Testing Veendam werkt nauw samen met infoMateria, een bureau en lab gespecialiseerd in materiaalkundig advies en schadeonderzoek.