OES metingen (optische emissie spectrometrie)

Optische Emissie Spectrometrie (afgekort met OES) is een analysemethode voor het nauwkeurig bepalen van het gehalte aan legeringselementen in metalen. Door middel van een hoogspanning wordt er een vlamboog getrokken tussen een wolfraam electrode en het te meten metaaloppervlak. Dit geheel vindt plaats in een afgesloten meetkamer onder bescherming van zuiver Argon gas. 

Vraag een OES meting aan

Professioneel, geaccrediteerd testlaboratorium met de betrokkenheid en flexibiliteit van een familiebedrijf

Waarom Materials Testing Veendam voor een OES-meting?

  • flexibele instelling dankzij platte organisatie
  • wij lopen graag een stap harder voor onze vaste klanten
  • persoonlijke betrokkenheid
  • korte lijnen en directe contacten

Hoe gaat de OES-meting in zijn werk?

Tijdens de meting wordt een heel klein gedeelte van het materiaal oppervlak gesmolten en verdampt waarbij er licht wordt gevormd. Het gevormde licht(spectrum) in de vlamboog wordt bepaald door de samenstelling van het gemeten materiaal. Dit lichtspectrum, bestaande uit zichtbaar- en UV-licht, kan vervolgens door de meet-unit worden geanalyseerd en via een rekenmethode worden omgezet in massa percentages van de diverse aanwezige elementen in het gemeten materiaal.

Direct een OES-meting aanvragen

Materials Testing Veendam beschikt over een mobiel OES-instrument waarmee ook op locatie, bijvoorbeeld bij leiding- en tankbouw, scheepswerven en petrochemische industrie e.d. metingen kunnen worden uitgevoerd. Chemische samenstellingen kunnen worden bepaald van diverse soorten staal zoals koolstof- en roestvaste staalsoorten, maar ook Aluminium en Nikkel legeringen behoren tot de mogelijkheden. Materials Testing Veendam voert deze metingen uit onder accreditatie van RvA.

Vraag een OES-meting aan

Materials Testing Veendam werkt nauw samen met infoMateria, een bureau en lab gespecialiseerd in materiaalkundig advies en schadeonderzoek.